Recepten

Mikate (of Congolese beignets)

Mikate is het meervoud in Lingala, het enkelvoud is mokate.

Bereidingstijd: 10 min.

Rusttijd: 1 uur

Baktijd: 15 min

Ingredi├źnten voor 4-6 personen:

-500 gr. Bloem

-200 gr suiker

-2 zakjes vanille suiker

-1 zakje droge gist

-klein beetje zout

-lauw water

-frituurolie

Los de gist op in 100 ml lauw water.

Meng de bloem, suiker, vanillesuiker en zout door elkaar in een kom.

Voeg het water met gist toe en meng tot een nog vloeibaar deeg.

Dek de kom af met een theedoek en laat het deeg zo minimaal 1 uur rusten.

Verwarm de frituurolie in een pan tot 170gr.

Test even of het heet genoeg is door een druppel water erin te gooien, als het knettert is de olie heet genoeg.

Begin als eerste met 1 enkele beignet. Als de beignet zinkt is de olie nog niet heet genoeg, blijft deze drijven is de olie heet genoeg om te bakken.

Maak kleine bolletjes, eventueel met 2 lepels. Bak ze in 5 minuten goudbruin en laat ze dan uitlekken op keukenpapier. Niet teveel tegelijk bakken.

Tip: in Congo eet men beignets met een soort pindakaas,
pinda's die vermaald zijn door een pindamolen en gemengd met een beetje olie, een soort pinda-pasta. Koop een potje pindakaas (eventueel met nootjes) om de beignets mee te "dippen".