Project te realiseren! Wij vragen daarbij Uw steun!!

Nieuwbouw basisschool in N’selé, Kinshasa, Congo Een schooltje voor weeskinderen. 

In de gemeente N’selé aan de rand van de Congolese miljoenenstad Kinshasa staat sinds 2006 een weeshuis. Zo’n 100 kinderen willen graag naar school. Maar de school staat zeker een paar kilometer lopen van het weeshuis. De weg is lang, druk en gevaarlijk.

Bovendien is het schooltje overbevolkt. De wanden en het dak bestaan uit stuk geroeste golfplaten. Snikheet wanneer de tropenzon schijnt en bij een tropisch onweer krijgen regen en wind vrij spel.

De lokale overheid heeft toestemming gegeven om een nieuwe school op te richten, op het terrein van het CoFra weeshuis (zie Het CoFra Weeshuis). De organisatie die het weeshuis beheert is eigenaar van de grond. Het is de bedoeling om naast de weeskinderen, ook de kinderen van omwonende families toe te laten en hen te betrekken bij de bouw van de school.

De plannen voor de school voorzien in drie grote ruime klaslokalen met voldoende daglicht. De constructie bestaat uit duurzame materialen zoals natuursteen en cementblokken, een houten dakconstructie en gegalvaniseerde golfplaten. Grote openingen in de voorgevel brengen voldoende licht in de lokalen. De openingen worden na de schooluren afgesloten met grote ijzeren luiken. Aan de achtergevel komen ‘claustra’, een soort geperforeerde betonblokken die licht en lucht doorlaten.

 

 De vloeren bestaan uit gestort cement, en de muren worden van binnen en van buiten gestuukt en geverfd. De klaslokalen zijn uitgerust met twee grote schoolborden en een verhoogde vloer voor elk schoolbord. Een kantoor met berging voor de schooldirectie is tevens bestemd voor het veilig opbergen van de schoolmaterialen. Bij de school worden latrines gebouwd die noodzakelijk zijn voor de hygiëne. De school zal ook beschikken over water want het slaan van een waterput op enkele meters van het weeshuis is juist verwezenlijkt.

  

 

Begin juli 2012 zijn de eerste werkzaamheden gestart. Namelijk in een eerste fase, het bouwen van een eerste klasje van de drie.

 

 

Het terrein werd gezuiverd van struiken en boompjes en de bouwmaterialen werden aangebracht.

 

De funderingsgleuven werden uitgegraven en de funderingen gemaakt.

 

Stilaan komen de muren uit de grond.

Gezien HHCCA bijna een vierde van de nodige fondsen bijeen heeft gekregen werd de bouw van één klasje gestart. Hopelijk geeft dit ons de mogelijkheid om giften te ontvangen voor de verdere bouw van dit schooltje dat ons zo nauw aan het hart ligt voor de kinderen van ons weeshuis.