Recepten

Fufu

Fufu is een vaste brij verkregen uit de cassave, bakbananen en/of yams. In geheel West-Afrika is het een hoofdbestanddeel van of een onderdeel van vele gerechten.

Bij de traditionele bereiding worden cassave en groene kookbananen in de verhouding 2 : 1 in stukken gesneden en ongeveer een kwartier gekookt. Daarna wordt het in een grote mortier of met een mixer tot een stroperige massa gestampt of vermalen. De fufu wordt in grote ballen bij gekruide soep of saus geserveerd. Met de vingers van de rechterhand wordt de fufu tot kleine balletjes gekneed, in de soep gedoopt en vervolgens opgegeten.

In plaats van cassave kunnen afhankelijk van de regio ook yams, taro of andere planten met een hoog zetmeelgehalte gebruikt worden. In Congo-Kinshasa wordt een maisbrij ook fufu genoemd.

Voor 4 personen : 1 kg. maniok, yammen of zoete aardappelen, zout.

Fufu is een knollenpuree, die u als volgt maakt.

Schil de maniok, de yammen of de zoete aardappelen en snijd ze, indien nodig, in stukken of plakken.

Kook ze gaar in lichtgezouten water en pureer ze vervolgens in de keukenmachine.

Tip: Maniok, yammen of zoete aardappelen zijn in Nederland niet overal te verkrijgen. Daarom bedachten West-Afrikanen, die hier in Nederland wonen, een redelijk alternatief voor hun zo geliefde fufu, de imitatie-fufu.

Imitatie-fufu:

Bereidingstijd: 10-20 minuten

Ingrediƫnten voor 4 personen

3 kopjes aardappelpuree

1 kopje aardappelmeel

kokend water

Hulpmiddelen

1 pan

Bereidingswijze

Meng daarvoor 3 kopjes aardappelpuree en 1 kopje aardappelmeel met wat koud water en voeg wat zout naar smaak toe. Laat dit langzaam warm worden. Zet de warmtebron middelhoog en voeg onder voortdurend roeren kokend water toe, tot de puree een gladde, maar stevige consistentie heeft gekregen.

Bij diverse toko's kunt u ook fufumeel kopen!